Pentru o navigare optima, te rugam sa descarci ultima versiune a unuia dintre browserele: Chrome, Safari, Firefox sau Internet Explorer.

MPG|Riders ClubSportyaTenis10L'Etape Romania by Tour de France


English Romana
Autentificare Inscrie-te in club
Se incarca ...
Regulament general Descarca PDF

Cum sa mentinem echilibrul organismului vara

22.07.2015 Dumbrava cu Margaritar

Odata cu venirea verii, metabolismul organismului nostru incepe sa functioneze diferit. Chiar daca e nevoie sa ne mentinem temperatura corporala la un nivel confortabil, este mai simplu sa facem acest lucru in acest sezon comparativ cu perioada rece a anului. Explicatia este simpla: un aport caloric mai mic este suficient pentru a mentine temperatura, iar astfel se reduce nivelul apetitului si timpul de digerare a alimentelor. 
 
La randul sau, organismul are nevoie de un aport echilibrat de nutrienti pentru a mentine performanta fizica si starea generala de sanatate. Astfel, este foarte importanta prevenirea eventualelor dezechilibre energetice care pot influenta atat raspunsurile psihologice cat si pe cele fiziologice ale corpului nostru, cauzate de stresul metabolic in zilele caniculare.  
 
Din acelasi motiv, cresterea temperaturii externe duce la o crestere a temperaturii corporale si, prin urmare, la eliminarea lichidelor ceea ce se observa prin cresterea sudorezei. Deshidratarea este una dintre complicatiile cele mai frecvente in aceasta perioada si poate fi un factor, atat direct cat si indirect, al aparitiei problemelor provocate de temperaturile ridicate, precum reducerea fortei si a vitezei de reactie, oboseala generala a corpului, rupturile musculare s.a.m.d.
 
Prin urmare, este important ca prin dieta sa se asigure hidratarea si echilibrul nutritional prin strategii de racire corporala, cresterea consumului de lichide, in special de apa si sucuri naturale si mese usoare, proaspete, care sa aiba un continut nutritional ridicat. 
 
Ca urmare a cresterii orelor cu lumina solara, expunerea la radiatia UV este mult mai frecventa si, astfel, prin stresul oxidativ, aceasta poate provoca daune celulare ireversibile pentru sanatate, precum imbatranirea prematura a pielii, arsuri ale tesutului exterior, dar si aparitia cancerului de piele.
 
Alimente cu continut hidric ridicat 
Apa este principala componenta a organismului si este esentiala vietii noastre. La un individ adult, 52 -  66% din greutatea sa corporala este formata din apa si aceasta indeplineste functii de transport al moleculelor, de solvent, de reglare a temperaturii corporale, de intermediere a reactiilor enzimatice, de reglare a pH-lui si de echilibrare a concentratiilor de electroliti si de saruri minerale. In muschi, apa poate reprezenta mai mult de 70% din greutate. Astfel, apa participa la toate sistemele si organele din corpul nostru.  
 
In caz de deshidratare, cauza principala a complicatiilor si a bolilor provocate de caldura, este crucial sa se acorde o atentie sporita semnalelor si simptomelor astfel incat sa se previna repercusiunile sale pe termen mediu si lung asupra sistemului muscular, cardiac, renal, digestiv, intestinal si asupra functiei cognitive. Senzatia regulata de sete, de oboseala, durerile de cap, pierderea capacitatii de memorare, atentie si concentrare si urina cu o culoare intensa si inchisa, toate acestea sunt semne clare ale deshidratarii. Prin urmare, organismul are nevoie de o hidratare urgenta pentru a fi capabil sa-si mentina functiile fiziologice la un nivel optim.  
 
Astfel, stategiile de hidratare corporala sunt usor si simplu de aplicat:  
• Beti cantitati mici de apa de-a lungul intregii zile.
• Nu beti apa doar cand va este sete. 
• Beti aproximativ 1,5 - 2 litri de apa de-a lungul zilei. Atentie! Aceste necesitati sunt sporite la persoanele in varsta, sportivi si copii si in zilele cu temperaturi si umiditate extreme.
• Consumati alimente cu un continut hidric ridicat, precum supe, salate, sucuri de fructe naturale, legume, fructe, ceaiuri si infuzii.
 
Fructe cu un continut hidric ridicat: pepene verde - 93%, capsuni - 90%, piersici - 90%, portocale - 86%, mere - 85%, caise - 85%, ananas - 85%, struguri - 82%, pere - 82%, zmeura - 81%, banane - 76%.
 
Legume si verdeturi cu un continut hidric ridicat: castraveti - 96%, salata - 96%, ardei verde - 94%, telina - 94%, rosii - 93%, varza - 92%, spanac - 92%, broccoli - 91%, conopida - 91%, creson - 90%, ceapa - 89%, morcov - 88%, patrunjel - 86%, cartof - 85%, porumb - 74%. 
 
Gama GoldNutrition detine o varietate de produse in functie de obiectivele urmarite: pentru energizare, pentru vitaminizare si mineralizare, produse pentru slabire, pentu cresterea masei musculare. GoldNutrition este brandul pentru sportivi nr. 1 in Portugalia, dedicat atat sportivilor de performanta cat si persoanelor care au o activitate fizica constanta.   
 
Daca sunteti sanatosi, puteti sa va bucurati de fiecare clipa din plin!